![]() |
via faysbook.gr |
"Η
Αμυγδαλιά (Amygdalus communis, συν. Prunus amygdalus), κατάγεται από τη
νοτιοδυτική και κεντρική Ασία. Είδη και ποικιλίες της, ακόμη και σήμερα,
αυτοφύονται στην Τουρκία, τη Συρία, την περιοχή του Καυκάσου καθώς και το
Αφγανιστάν.
Κάποιοι
λένε πως στην Ελλάδα μεταφέρθηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους αν και μερικοί
ισχυρίζονται ότι είναι ιθαγενές είδος(μάλλον αναφέρονται στην άγρια
αμυγδαλιά-είδη Prunus webbii και Amygdalus communis sylvestris). Φαίνεται
πάντως, από τα ευρήματα της Φράγχθης, ότι λίγο μετά το 10.000π Χ τα άγρια
αμύγδαλα αποτελούσαν κύριο είδος τροφής ενώ κατά τους κλασσικούς χρόνους, τα «αμύγδαλα
της Νάξου» αποτελούσαν το δημοφιλέστερο ξηρό καρπό.
![]() |
via meliparnon.gr |
Σε
πολλά μέρη της Ανατολής η Αμυγδαλιά ήταν γνωστή με το όνομα «Αθασία» από όπου
προέκυψε εκ παραφθοράς το όνομα της τιμώμενης από τους αρχαίους «Θασίας
Αμυγδαλής». Όπως και να έχει πάντως, τα αμύγδαλα αποτελούν εξαιρετική τροφή εδώ
κι χιλιάδες χρόνια τόσο για τους Άραβες, όσο και για τους Έλληνες, με εφαρμογές
στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
Αναφορές
υπάρχουν επίσης στο Κοράνι με συμβολισμούς παρόμοιους προς τους Αγιογραφικούς
ενώ η Αμυγδαλιά, σαν δένδρο, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της
αραβικής-περσικής κηποτεχνίας.Μάλιστα, στην πρώτη αναφορά για κήπο σε
αρχαιοελληνικό κείμενο(«Οικονομικός», Ξενοφώντας), η αμυγδαλιά αναφέρεται στον
κήπο του Κύρου και έχει παρόμοιους συμβολισμούς με τους προαναφερόμενους.
![]() |
via escapemedia.gr |
Μπορούμε
λοιπόν να ισχυριστούμε ότι αποτελεί κοινό συμβολικό στοιχείο πολιτισμών και
θρησκειών..."
Διαβάστε
το υπόλοιπο άρθρο εδώ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πείτε μας τη γνώμη σας!