Η άνοιξη, ημερολογιακά τουλάχιστον, είναι ...εδώ.
Έστω και αν ο καιρός δεν είναι όλες τις μέρες και τις ώρες ζεστός εκμεταλλευθείτε τις πρώτες ανοιξιάτικες λιακάδες για να ασχοληθείτε με τα φυτά και τα λουλούδια σας. Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι οι κατ΄εξοχήν μήνες για να κάνετε τις αναγκαίες προετοιμασίες για έναν ολάνθιστο, καταπράσινο κήπο σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι το φθινόπωρο.
- Μεταφυτέψτε σε μεγαλύτερες γλάστρες όσα φυτά το έχουν ανάγκη εκτός από εκείνα που είναι ήδη ανθισμένα. Για αυτά περιμένετε να τελειώσει η περίοδος ανθοφορίας τους.
Κλαδέψτε και "καθαρίστε" όλα τα φυτά από κλαδιά και μέρη που σας φαίνονται "καμμένα", ξερά ή ασθενικά και ταλαιπωρημένα από τις παγωνιές και τον βοριά του χειμώνα.
Ξεκινήστε να λιπαίνετε όλα τα δέντρα και τα φυτά σας μ΄ένα κοινό λίπασμα γενικής χρήσης και σε μικρές αρχικά ποσότητες, μέχρι τον Μάϊο που ο καιρός θα έχει ζεστάνει αρκετά οπότε και αυξήστε ελαφρά την ποσότητα κυρίως για τα είδη καλοκαιρινής ανθοφορίας.
Συντηρήστε και επιδιορθώστε κάθε είδους στηρίγματα για αναρριχώμενα, πριν αρχίσουν να αναπτύσσονται και αν δεν τα έχετε ήδη κλαδέψει κάντε το όσο προλαβαίνετε πριν αρχίσει να ζεσταίνει περισσότερο ο καιρός.
Όσο η θερμοκρασία και η ηλιοφάνεια στην διάρκεια της ημέρας αυξάνουν η υγρασία της νύχτας ή οι λιγοστές βροχές δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν στα φυτά σας το απαραίτητο νερό. Ξεκινήστε να ποτίζετε συστηματικά. Αυτή η εποχή, που συνηθισμένοι από το χειμώνα να μην ασχολούμαστε ιδιαίτερα με την φροντίδα ποτίσματος, η ξηρασία γίνεται η πιο συχνή αιτία που καταστρέφει κάποια από τα φυτά μας που απλώς ...πεθαίνουν από την δίψα :)
Όσο το χώμα διατηρεί ακόμα κάποια υγρασία από τους χειμωνιάτικους μήνες και είναι μαλακό, προσθέστε κοπριά ή κομπόστ και σκάψτε στα σημεία του κήπου που σκοπεύετε να φυτέψετε ανοιξιάτικα - καλοκαιρινά λαχανικά ή καλλωπιστικά.
- Ελέγχετε συχνά τα φύλλα και τους βλαστούς για να προλάβετε τις ασθένειες που προκαλούνται από διάφορα ζιζάνια και κυρίως την μελίγκρα που αυτή την εποχή θα κάνει την εμφάνισή της. Όπου εντοπίσετε τέτοια σημάδια απομακρύνετε τυχόν κατεστραμμένους βλαστούς-φύλλα και ψεκάστε μ΄ένα ζιζανιοκτόνο.
Προληπτικά, για την αποφυγή ζιζανίων, ψεκάστε όλα τα φυτά σας με ένα οικολογικό σκεύασμα που θα φτιάξετε χρησιμοποιώντας ένα λίτρο νερό μέσα στο οποίο θα έχετε αναμείξει 1-2 σταγόνες απορρυπαντικό για τα πιάτα και μια 1-2 κουταλιές της σούπας ξύδι, σόδα ή οινόπνευμα.
Μαζεύετε συχνά τα ξερά και πεσμένα στο έδαφος φύλλα και λουλούδια. Σε συνδυασμό με την υγρασία είναι το ιδανικό περιβάλλον για να δημιουργηθούν ασθένειες και να αναπτυχθούν ζιζάνια που θα προσβάλλουν τα φυτά σας.
Φυτέψτε βολβούς καλοκαιρινής ανθοφορίας όπως γλαδιόλες, λίλιουμ, ντάλιες κλπ. κι αν θέλετε το καλοκαίρι να έχετε στις γλάστρες σας βασιλικούς, κατηφέδες, πανσέδες, μοσχομπίζελα, πετούνιες όλα δημιουργημένα από ...ένα σποράκι, φυτέψτε τώρα σπόρους σε μικρά δοχεία. Διατηρείστε τα σε προστατευμένο σημείο έως η θερμοκρασία να διατηρείται μόνιμα στους πάνω από 20°C και μεταφυτέψτε όταν το κάθε φυτό θα έχει ύψος περίπου 10cm.
Μαζί με όλα τα φυτά σας τώρα θα αρχίσουν να ευδοκιμούν και να ...θεριεύουν και τα αγριόχορτα.
- Ξεριζώστε τα όσο ακόμα είναι μικρά σε όποιο σημείο και αν τα εντοπίσετε, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να το κάνετε σ΄έναν κήπο γεμάτο απ΄αυτά.
Μεταφέρετε και πάλι έξω ευαίσθητα φυτά που κατά την διάρκεια του χειμώνα φιλοξενήσατε στο εσωτερικό του σπιτιού.
Τώρα που ο καιρός σας επιτρέπει να βρίσκεστε όλο και περισσότερες ώρες στον κήπο ή το μπαλκόνι σας ασχοληθείτε με το γενικότερο καθάρισμα του χώρου κι αρχίστε σιγά σιγά να οργανώνεστε και πάλι τις καλοκαιρινές μέρες και ...νύχτες.
Καθαρίστε ή συντηρήστε τα έπιπλα στον κήπο ή το μπαλκόνι, επισκεφτείτε φυτώρια και καταστήματα με είδη κήπου για να πάρτε ιδέες για καινούργια φυτά και λουλούδια, σχεδιάστε κάποιες μικρές "διακοσμητικές" παρεμβάσεις που θα ομορφύνουν γενικά τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού με όχι μεγάλο κόστος.
Πηγή: soulouposeto.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πείτε μας τη γνώμη σας!