![]() |
www.seriouseats.com |
"...Τίποτα σχεδόν δεν μένει ανεκμετάλλευτο από ένα κομμένο δέντρο.
Η κορυφή μετατρέπεται συνήθως σε καυσόξυλα, ενώ το πιο κάτω από την κορυφή τμήμα του κορμού έχει πολλές διακλαδώσεις και χρησιμοποιείται για την παραγωγή κυτταρίνης και κόντρα - πλακέ.
Το
ακόμα πιο κάτω τμήμα έχει επίσης πολλές διακλαδώσεις, γι' αυτό και κόβεται μόνο
σε απλά, ορθογωνισμένα ξύλα. Τα δε μεσαία και τα κατώτερα μέρη του κορμού,
είναι αυτά που μπορούν να κοπούν σε σανίδες, κορδόνια και πήχεις, δηλαδή είναι
αυτά που δίνουν τα υλικά στους ξυλουργούς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες.
![]() |
www.seriouseats.com |
Ανάλογα
με το είδος του δέντρου, το τμήμα του κορμού και το σκοπό για τον οποίον
προορίζεται το υλικό, εφαρμόζονται διάφορες μέθοδοι κοπής.
Παρατηρώντας την κυκλική, εγκάρσια τομή ενός
κορμού, βλέπουμε εξωτερικά το φλοιό, στο κέντρο την λεγόμενη καρδιά ή ψίχα και
ενδιάμεσα τους δακτυλίους που φανερώνουν την ηλικία του δέντρου.
Οι
βασικοί τρόποι με τους οποίους κόβεται ένας κορμός είναι ή "κατά την
ακτίνα" ή "κατά τη χορδή" του κύκλου. Τα σύγχρονα πριονιστήρια,
λειτουργούν με απόλυτη ακρίβεια κοπής και προσφέρουν πλήρη αξιοποίηση του
υλικού..."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πείτε μας τη γνώμη σας!